Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

HTML

Neuron Bomba

Címkék

blog (1) bölcsesség (1) bro (1) élet (4) ember (1) én (2) férfiak (1) gondolat (3) háló (1) nők (1) skulo (1) sors (1) szavak (1) világ (2) Címkefelhő

céltalan, hasztalan, és érdemtelen gondolat

2008.12.19. 19:50 SaintHog

 ...céltalan, hasztalan, és érdemtelen gondolatom támadt, amit muszáj lejegyeznem későbbi elemzés céljából... Amúgy nagyon sok ilyenem van, majd meglátom, mennyit érdemes begépelni. ÷] Beszéltem vmikor arról, Saint-Exupéry-re hivatkozva, hogy én valójában mindent értek, és mindennel tökéletesen tisztában vagyok, a kétségeim közepette is érezni szoktam az Igazságot (valamelyiket biztosan a sok közül), vagy a Megoldást, maximum épp aktuálisan nem tudom megtenni, vagy kifejezni. A szavak ehhez kevesek. A tetteket más is befolyásolja, mint maga a tudás. Viszont érzem a lényeget. Egyszerűen tudom. Ámde az a legfőbb gond, hogy még magamnak sem tudom "leírni", az egyszerre sok nézőpontból is szemlélt, morálisan, emberileg, logikailag, érzelmileg általában felettébb ellentmondásos részeredményeket, amiket az agykapacitásom elbír egy-egy probléma kapcsán. Idézeteket olvasgattunk Szamival az imént, sok okos ember okosakat mondott, némelyik vicces, találó, szomorú, klisés, romantikus, vagy nyálas, némely egyszerűen hülyeség, és arra gondoltam, minek is okoskodom én akár szóban, akár írásban, előttem már mindent megmondtak, mindent leírtak, mindent kifejeztek százezerféleképpen, én már csak a százezer-és-egyedik verziót tudom megragadni. Ráadásul a legtöbb ilyen idézet, amire nagy tömegek bólogatnak mosolyogva, hogy mennyire úgy van annyira klisés, anyira közhelyes, hogy szinte felesleges volt elolvasni. Semmivel sem lesz tőlük se több, se okosabb, se bölcsebb az ember. Jól hangzik, bizonyos szituációkban lehet műveltségi felsőbbrendűséget sugározni a puffogtatásukkal, vagy érzelmeket a saját megfogalmazásunk helyett Nagy Elődök szavaival kifejezni, de nyilvánvaló dolgokra mutatnak rá.

Az őrültség nem más, mint ugyanazt tenni újra és újra, és várni, hogy az eredmény más legyen. (Albert Einstein)

Még ez tetszett a legjobban. De ez is olyan, mintha azt mondanám, hogy "Nézz fel az égre, és csillagokat fogsz látni!" Vagy hogy "Az ég kék, a víz nedves, a nők hazudnak". Ha én mondok ilyesmit valakinek, az vagy érti, de akkor újat nem ad, vagy nem érti, és akkor teljességgel hasztalan. Akkor meg minek...?

A másik dolog meg ezzel kapcsolatban az, hogy rájöttem: az én mindent-tudásom, és mindent-értésem is csak rám, és csakis rám vonatkozik, bárki másnak semmitmondó, mivel a múltja a tapasztalatai, a jelleme, az egész ember más. Minden képzetéhez más társul, minden fogalomnak mása jelentése a számára. Azt mondom: körte, a villanyszerelő betekerné, a gyerek megenné, a Fideszes Gyurcsányt dobálna vele, az afrikai árva meghalna a gyönyörűségtől. Márpedig ha valakivel közölni akarok valamit úgy, hogy ő is megértse, ismernem kell az embert (vagy a tömeget, vagy az Eszmét, mindegy), és úgy kell előadnom a mondandóm, az ő szemszögéből kiindulva, hogy azt a hatást érje el, amit szeretnék. Márpedig az ő szemszöge nem feltétlen fedi az enyémet. Tehát amit mondok, az könnyen lehet, hogy csak neki igaz, nekem hazugság. És ugyebár ebben rejlik a közlés hatékonyságának lényege, ez a színtiszta retorika. Ha csak a saját igazam hangoztatom, hülyének néznek, és igazuk van: az ő szemszögükből valószínűleg az én életem, tapasztalataim nagyrésze hülyeség, vagy téves, de mindenképp érdektelen. Átlag emberekről beszélek persze, nem szerettekről. Tehát inkább vagyok hatásvadász, mert gondolkodom, mielőtt kinyitom a számat. És álszentség lenne részemről, ha azt mondanám, csak azért, mert a saját igazamat szoktam hangoztatni, nem vagyok az, mivel csak akkor hangoztatom a saját igazam, ha épp az az, ami az általam kívánt hatást eléri. Ha nem, inkább hallgatok. Nem hazudok ugyan, de nem is mindig mondom meg, amit igaznak gondolok, csak ha "hasznom" származik belőle. Ez egyfajta gyengeség szerintem, vagy gyávaság, de még mindig jobb, mint a demagógnak lenni, vagy számító, hazug, álszent érdekembernek. ... Kicsit elkalandoztam, a lényeg, hogy alig látok rá reális esélyt, hogy amit mondok magamból csak úgy, azt bárkinek is azt jelentené, mint nekem. Pusztába kiáltott szó, ez az én bölcsességem...

8 komment

Címkék: élet én gondolat bölcsesség ember

A bejegyzés trackback címe:

https://neuronbomba.blog.hu/api/trackback/id/tr315891007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Depke 2008.12.19. 21:34:33

Miért nem mentél politikusnak?!
...már a kis Sonic is úton lenne... :)
Bár könyvet még írhatsz, és ha azt írod az elejére, hogy Müller Péter még meg is veszik... :)

Skulo 2008.12.22. 22:56:42

Őőő, na ezt még emésztenem kell. :)

IzomTibi 2009.01.20. 20:24:22

jezus, buddha, terez anya, hegel, a regi gorog foszerek erejet es nagysagat nem az adta h ismertek azokat akikhez szoltak es igy szemelyre szabottan tudtak csomagolni a gondolataikat, hanem a maguk a gondolataik, nezeteik voltak azok amelyek magukkal ragadtak a hallgatosagukat, olvasoikat. a kozlesmod teljesen masodlagos es a kiragadott peldan felul ez mindenkinel igy van akinek egyaltalan volt kozolni erdemes gondolata. weores sandor ha kellett gyermekverseket irt kenyszerusegbol a gondolatai megis celba ertek a megfelelo helyre.

Sonic SaintHog 2009.01.21. 10:25:25

Hát épp ez az... Jézus után is bebizonyosodott, hogy amit ő mondott, és gondolt, azt igen kevés ember fogta fel úgy, ahogy azt kellett volna. A nagy többség inkább megalapította, és követte a Katolikus Egyházat. Buddha kicsit jobban járt... ÷] Ráadásul az általad felsoroltakat, és még igen sokan másokat is, akiknek tényleg lényeges gondolataik támadtak az adott időben sosem a kortársai értették meg, általában inkább az utókor. Mivel én nem bölcs guruként próbálok tetszelegni, és nem kinyilatkoztatni szeretnék valamit, hogy majd ráér a halálom után is, hogy felfogják, hanem kommunikálni szeretnék azzal a pár erre járóval, akinek általában én adom meg a blogom linkjét, igenis számít, hogy úgy írjam le a gondolatokat, hogy azok itt és most felfoghatóak legyenek.

Költeni nem tudok, hacsak tojást nem, se festeni, se zenét komponálni, úgy általában híjján vagyok a művészi vénáak, így kénytelen vagyok prózában írni. Kétlem, hogy ha a nagy költőink akármelyike blog formájában írta volna le a gondolatait a versek helyett, akkor én most tudnám, ki az a Weöres Sándor.

Egy biztos, bárkit Buddhához hasonlítani nevetséges lenne, magamat még egy B kategóriás kazahsztáni újságíróval sem említeném egy lapon, ergo nem is célom, hogy fennmaradjon amit írok. Megelégszem azzal, ha valaki egyáltalán megérti. ÷]

IzomTibi 2009.01.21. 11:03:00

nem lehet minden szó és gondolat mellé használati utasítást adni, persze. de ne azon csikágózz h félreértenek, hanem annak örüljé ha az a pár pontosan megérti mire gondoltál. lehet h itt tudsz szűrni de az életben nem, aztán frusztrált leszel kurvára.

Sonic SaintHog 2009.01.21. 11:17:17

Szűrni mindenhol lehet, az életben is. Kell is, hogy ne legyen frusztrált az ember. ÷]

Skulo 2010.01.10. 22:00:41

Hahóóóó!

Föld hívja a neuronközpontot.
Föld hívja a neuronközpontot.

Olyan régen robbant már az agybomba, nem akarik valamit tetszik akarni írni? He? :)

Én vevő lennék rá. Már persze, ha akarni tetszik neki, magának.

Ennyit akartam elmondani. Kérem kapcsolja ki!

Sonic SaintHog 2010.01.11. 11:25:18

@Skulo: Élni nincs időm, nemhogy elmerülni magvas gondolatok kifundálásában... ÷] Ha lesz ihletem, úgyis írok.
süti beállítások módosítása